10 стратегии за щастието, които ще ви позволят да практикувате щастие в ежедневието си.

Warning: unserialize() expects parameter 1 to be string, array given in /home/praxissu/public_html/misliaktivno.com/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 97
10 стратегии, които могат да ви помогнат да бъдете щастливи

10 стратегии, които могат да ви помогнат да бъдете щастливи

10 Статегии за щастието 

Възможно ли е да сме постоянно щастливи? Не разбира се. Въпросът не е в това. Въпроса е да можем изпитваме щастие и радост и когато го правим да оценяваме и разбираме това. 

“За да се промени живота на един човек, трябва да се започне веднага, със замах и без извинения” Уилям Джеймс

Защо някой хора са по-щастливи от другите?

Какви са ползите и цената на щастието?

И възможно ли е да станем трайно щастливи?

Това са част от въпросите, на които ще се опитаме да си отговорим в тази статия? Другата ни цел е да се опитаме да разберем емоциите, които ни помагат да бъдем щастливи и да живеем добре.

Доста хора са писали и изследвали въпроса и повечето от тях са позитивни по въпроса. Да трайното щастие е възможно, АКО сме готови да свършим малко работа преди това. Почти същото като с добрата форма или разкрасителните процедури. За да бъдете трайно щастливи се изисква от вас да направите трайни промени, които изискват фокус и постоянство, решителност и отдаденост проявени във всеки ден от вашия живот.

Искам да ви предложа някои от стратегиите, които ще ви помогнат да увеличите щастието в живота ви. Не се опитвайте да ги приложите наведнъж, започнете с 1-2 и после приложете останалите. Важно е постоянството. То винаги е най-важното нещо и за щастието и за нещастието. Колкото по-постоянни сме в нещо, толкова резултата е по-сигурен и видим.

  1. Пребройте своите благословии

Един добър начин да практикувате тази стратегия е да създадете своя “дневник на благодарността”, в който да пишете всеки ден 3 до 5 неща, за които сте благодарни. Това може да са цветята на прозореца ви или усмивката на детето ви. Правете това веднъж дневно или ведъж седмично. Потдържайте този дневник редовно и вложете емоция и отдаденост, в това което правите. И ако имате специален човек, който е бил внимателен или ви е помогнал с нещо наистина важно, изразете своята благодарност. Напишете писмо, посетете го и благодарете лично.

2. Практикувайте любезно отношение към другите

“Любезността е този език, който глухите чуват, а слепите виждат” – Марк Твен

Това може да включва от това да направите място на някой да мине преди вас, до това да застанете очи в очи с някой друг и да му покажете неговите или нейните най-добри качества. Да бъдете любезни с другите било то приятели или непознати, стартира домино от позитивен ефект върху хората. Това ще ви помогне да се чуствате, способни, можещи и съпричастни към създаването на добро. Любезното отношение ще ви помогне да имате по-добри взаимоотношения и ще получите любезност и внимание от тяхна страна. Всичко това са ускорители на щастието.

3. Отглеждайте своя оптимизъм

Тази статегия включва в себе си това да се научите да гледате от светлата страна на нещата. Да се научите да виждате повече положителното отколкото отриццателното, дори и в негативна ситуация. Това включва да се чуствате добре с идеята за бъдещето и да се радвате на настоящето. Един от начините да направите това е да се усамотите някъде на спокойно място и да напишете какво очаквате от живота си в следващите 10 години. Представете си, че всичко се случва така както искате. Вие сте работили здраво и сте постигнали всички неща, които искате от живота. Помислете за реализацията на мечтите си и после седнете и опишете всичко това.

4. Научете се да прощавате

Освободете се от гнева, възмущението и желанията за “справедливост”. Напишете “писмо на прошката”, на човек, който ви е наранил или обидил. Невъзможността да прощаваме е свързана с това да сме привързани към отмъщение, тя ни пречи да вървим напред, докато прошката ни освобождава да правим новите крачки.

5. Увеличете фокуса и насочете вниманието си

Спомнете си когато сте вдъхновени от нещо и толкова фокусирани, че нищо неможе да ви спре или попречи. Има хора, които наричат това състояние да си в “зоната”. Спортистите правят всичко възможно да са в “зоната” . Намерете своите обекти или проекти на вдъхновение и се фокусирайте върху тях често. Работете все едно нищо друго не ви интересува. Търсете забавлението в работата и работата в забавлението.

6. Инвестирайте в добри взаимоотношения

Един от основните фактори на щастието са силните и жизнеутвърждаващи лични взаимоотношения. Наистина да имаш подкрепата на някой, които живо се интересува от теб е един от най-сигурните начини да се защитиш от нещастието. Тази стратегия включва да вложите време, енергия и понякога усилия, за да излекувате, култивирате и да се наслаждавате на отношенията си със семейството и приятелите си. Правете всичко с любов и внимание и бъдете мили с тези, които обичате. Дори да грешат, знайте че те не стават по-добри като им показвате грешките им, а като се чустват насърчени, подкрепени и обичани. Забавлявайте се повече и инвестирайте в добрите отношения с другите.

7. Избягвайте прекаленото мислене и тревоги

Запомнете има време когато да се тревожите за проблемите си или да мислите как да ги преодолеете и това време НЕ Е през цялото време. Много щастливите хора имат капацитета за потопят себе си в това, което правят и да намерят защо да го харесват, дори във времена на болести или страшни кризи. За да приложите тази стратегия, спомнете си какво ви кара така да се потопите, че да забравите всичко останало и го практикувайте редовно. За да не стават грешки, знайте че телевизора и висенето в социалните мрежи не са сред тези дейности. Там вие ангажирате частично вниманието си. Намерете дейност, която да ангажира ума ви, тялото ви и духа ви.

8. Щастието в простите неща

Обърнете внимание на удоволствието и магията на простите неща в живота. Фокусирайте се върху сладостта на ягодите. Аромата на липите, топлината на слънцето. Предлагам ви да използвате техниката да правите “умствени снимки” на тези моменти и да ги запечатвате дълбоко в съзнанието си. Мога да ви уверя, че дори да не ги помните, само акта на заснемането на щастлив албум, ще ви направи по-щастливи.

9. Погрижете се за душата си

Изследванията показват, че религиозните и духовни хора са по-щастливи и по-здрави от другите. Въпреки че, изследванията не казват още защо е така. Може би подкрепата на близкото обкръжение от хора подобни на теб и вярването, че в теб живее нещо което е по-голямо и силно от физическото ти тяло е това, което прави духовните хора по-щастливи. Опитайте. Грижата за душата ви със сигурност няма да ви направи нещастни.

10. Бъдете устремени и отдадени на целите си

Хората, които се стремят към нещо голямо и стойностно, дали да научат нов занаят или да отгледат щастливи и умни деца, са тези които са много по-щастливи от тези, които нямат мечти и вдъхновение. Ако откриете щастлив човек, ще откриете човек с цел. Разбира се, не всеки проект или цел ще ви направи щастливи. Вие вече знаете, че предадете ли се на егото и отхвърлите ползата и щастието на другите, това няма да ви донесе щастие. Ако обаче намерите собственото си призвание и с това сте полезни освен на себе си, а и на другите ще бъдете не само щастливи, а и много успешни.

и още нещо, използвайте тялото си:

Движете си, Медитирайте, Усмихвайте се и си Почивайте

Спете по много, движете си, разтягайте се, медитирайте, усмихвайте се и се смейте с глас. Това ще подобри състоянието и настроението ви. Ще ви даде повече енергия и стабилно умствено здраве.

Практикувайте редовно това и ще постигнете много по-сигурно дългосрочното щастие.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Тайните на щастието са толкова прости да ги научим, но не толкова прости да ги приложим. Ако обаче вие приложите постоянството и отдадете енергията и вниманието на тези практики, ще създадете навици, да живеете щастливо, да постигате целите си и да потдържате това състояние цял живот.

ВИЕ НЕ бива да търсите щастието си – вие създавате и построявате себе си и щастливия си живот.

Дали и възможно?

Мъдростта е да се научим да слушаме сърцето, когато умът иска да съди и определя.

То винаги казва “ДА” на щастието.

 

Виктория Лазарова

автор на 7 ключа към свободата

автор на 7 ключа към свободата

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *