Какво ни спира да продължим напред? Паметта ключът към свободата от миналото

Warning: unserialize() expects parameter 1 to be string, array given in /home/praxissu/public_html/misliaktivno.com/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 97

 

Свободата от миналото

Да се събудим и да спрем да сравняваме миналото с настоящето и бъдещето. Да отключим своята памет и да се освободим от ненужните емоции, които ни дърпат назад!

Да настина спрете да сравнявате миналото с бъдещето. Ако вашият живот е бил труден в миналото, това не означава непременно, че ще бъде такъв и в бъдеще.

Освен, че сравнението ни слага да живеем в миналото, то не ни позволява да видим възможностите и обстоятелствата на настоящето, защото ние постоянно търсим допирни точки с миналото…

 В книгата,  „7те ключа към свободата“, която вече излезе и на българския пазар, автора на главата за Паметта, е една изключителна жена – д-р Нита Матюс Морган. Тя ме научи на много неща за съзнанието, от нейния опит и научна кариера като доктор по креативна психология.

 Искам днес да споделя с вас колко е безумно да правим постоянни сравнения с миналотоособено за нещата, които ни карат да потреперваме от ужас или да се срамуваме да си признаем

 За постоянното фокусиране върху лошите мисли от миналото 

 „Постоянното фокусиране върху негативните мисли и спомени има две лоши страни. Първо, по този начин вие губите ценна енергия, която бихте могли да вложите за нещо креативно. И второ, колкото повече се концентрирате върху стари спомени, толкова по-силни стават невронните връзки в мозъка и затвърждават старото. Ето защо, ако постоянно си припомняте как вашият баща ви е крещял за всяка направена грешка, вие допълнително подхранвате този спомен. Той остава активен и съществува като голяма вероятност чрез действията си да търсите и намерите преживявания, които го затвърждават. Ние интерпретираме преживяванията си според това, в което вярваме. Именно това превръща мислите ни в реалност. Когато се фокусирате върху неприятните случки от миналото, съществува по-голяма вероятност да предизвикате подобни събития и в настоящето. Всичко гореописано, разбира се, важи и за позитивните мисли. Фокусирайки се върху тях ще създадете положителни резултати.“

 Паметта ви всъщност  е възстановени преживявания

 На практика паметта представлява съвкупност от ваши възстановени истории. Тя е формирана от самите вас, представя вашето възприятие и тълкуване на всяка една случка. Вие можете да разкажете хиляди истории за това, което се е случило в детството ви.  Една част от тези истории вероятно ще са ви от полза. От други трябва да се отървете начаса. Няма нужда да се осланяте на тях след като ви пречат,  нали?

Представете си как изчиствате съзнанието си така, както разчиствате гаража или таванското си помещение, а след това отивате на пазар за нови мисли и спомени.

Важна стъпка е не да променяте събитията а да промените емоциите към тях.

Нужно ли е нещо, което се е случило преди 10 години да е определящо за вас в днешния ден. Старите случки са натрупан опит и знание, но интилигентния човек, може и избира коя част от това знание е полезна и коя не.

Всяка случка, емоция, вярване, което не ви помага да бъдете пълноценни в днешния ден, дърпа огромна част от енергията ви и това се отразява като умора, недонолство и какво ли не.

 Днес моят малък „защотко“ ме попита „Мамо, вчера си играхме с децата и едно от момичетата не се държа добре с мен, днес какво да направя? „Забрави това, което се е случило вчера и излез и се забавлявай. Понякога силната памет, не е много полезна“

 ДОБРАТА ПАМЕТ

За паметта има много информация и начини тя да бъде подобрявана и тренирана. Аз лично смятам, че тя трябва редовно да бъде прочиствана и „проветрявана“

 Има хора, които естествено имат по-добра памет за детайли и събития, те доминантно използват лявото си полу-кълбо на мозъка, понякога обаче всички тези подробности е трудно да бъдат изтрити от паметта за личните преживявания. Когато прибавим и емоциите към детайлите иди убеждавай този човек, да забрави. Въпроса не е да забравим това, което е в миналото, а да престанем да го налагаме като филтър на настоящето.

 За хората с доминантно използване на дясно мозъчно полу-кълбо е още по -интересно. Те не помнят подробности, не са сигурни че нещата са били точно така, но пазят генералната емоция и всичко, което виждат в настоящето и бъдещето слагат под общия знаменател на тази емоция. Дори нещата да са очевидно различни. Те ги приемат за същите.

 Емоцията има за цел да ни даде обратна връзка как дадено възприятие или идея въздейства на самите нас и тялото ни, а не да ни „убие“. Днес израза емоционална интилигентност придобива все по-голямо значение.

 Управлението на емоциите до голяма степен идва от правилното управление на мислите. Не е въпроса да мислите положително. Аз не съм голям почитател на положителното мислене, а да се научите да мислите правилно, така че да се чуствате добре.

 И днес в началото на края на това красиво лято ви приканвам да направите прочистване и проветрение на паметта си.

 Не се оставяйте да проектирате бъдещето си спрямо миналото.

Ако вашето минало не е било много добро, бъдещето не е задължително да бъде такова.

Ако пък сте имали прекрасно минало, не се оставяйте да изпуснете още по-доброто си бъдеще или да бъдете въвлечени в отвлечени спомени „Еее, какво беше навремето“

 Събирайте спомените си като бисери, и носете със себе си само тези които ви красят!

Виктория

ето ви и един мой

аз го наричам Аз и Атлантика. Датата е 10 октомври, мястото Флорида, гледайки към отсрещния кубински бряг винаги си спомням колко добре се почуствах сама на другия край на света и си спомням думите на Боб Проктър, който ми каза

„Понякога трябва да пропътуваш 10 000 мили, за да разбереш кой си наистина“

me&the atlantic

Summary
Article Name
Какво ни спира да продължим напред? Паметта ключът към свободата от миналото
Author
Description
Да се събудим и да спрем да сравняваме миналото с настоящето и бъдещето. Да отключим своята памет и да се освободим от ненужните емоции, които ни дърпат назад!
Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *