Ползите и вредите от положителното мислене

Warning: unserialize() expects parameter 1 to be string, array given in /home/praxissu/public_html/misliaktivno.com/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 97

Може ли положителното мислене да има негативен ефект?

Ползите и вредите от положителното мислене

Можете ли да карате кола положително?

Ако имате книжка, положително можете, нали?

А можете ли са карате кола отрицателно?

Всъщност нито вие, нито аз караме положително или отрицателно колата си. Или сме способни да шофираме, или не. Истината е, че според това колко добре умеем да се справяме зад волана, ние или се наслаждаваме на спокойно и сигурно пътуване, или създаваме кошмар на пътя за нас и за останалите хора. Защо тогава се заблуждаваме, че като мислим положително, ще стигнем до там, до където искаме да стигнем в живота? Стана модерно да си позитивен и да мислиш положително. Ако влезете в книжарница, ще видите, че всяка втора книга е посветена на положителното мислене. Много малко обаче са тези, които ни дават документ с “водач на човешко мисловно средство”.

Истината е, че мисленето не е нито положително, нито отрицателно. Изпадането и в двете крайности не е полезно за нас и ни кара несъзнателно да даваме безмислени оценки на хората и обстоятелствата.

 

7 ОТ ВЪЗМОЖНИТЕ ВРЕДИ ОТ ПОЛОЖИТЕЛНО МИСЛЕНЕ

 

  1. Не карайте песимиста да мисли положително. Повечето песимисти имат склонност да преувеличават проблемите си и предизвикателствата, които им предстоят. Един песимист ще начертае в главата си безброй мрачни сценарии за бъдещата си работа, повечето от които няма да се случат. Ако обаче накарате този човек да мисли положително и той се съгласи, може би притиснат от обстоятелствата в живота си, може още от сега да предвидите, че ще настанат хаос и объркване и човекът няма да се справи в ситуацията.

 

  1. Бягство от реалността. Съществува голяма вероятност човек, който постоянно мисли положително, да се изолира от реалността и да изгуби способността си да се справя с живота. Нагласата “Аз мисля положително, всичко е положително” създава илюзия за реалността и след време може да доведе до дълбока депресия и невъзможност за решаване на житейските задачи. Постоянната мисъл, че “всичко е наред” може да остави въпросния човек без план Б и готовност за изход.

 

  1. Отрицанието. Това е друга форма на положително мислене. Сред изследователите дори се прокарва идеята, че точно отрицанието е една от възможните причини за настоящата световна икономическа и политическа криза. Хората отказват да вземат предвид възможните негативни последствия от своите действия. Съвсем скоро бяхме свидетели на призива на един европейски министър-председател с добро сърце и майчинска загриженост да покани емигрантите “бежанци” в страната си, без да си дава сметка за последствията. Положителното отношение може да се превърне в глуповата наивност, от която други хора да се възползват.

 

  1. Прекаленото положително мислене може да доведе до честа смяна на настроенията. Това твърди Марк Баншик – професор по медицина и психиатър. Хората с биполярни разстройства преминават през състояние, когато приемат свръхдози положително мислене, придружени със силна емоция. Стига се до “мания” – мислите често са в противоречие с реалността и те карат хората да предприемат рискови действия, например да шофират със 200 км в час по магистралата, да крадат, да използват наркотици, защото “всичко е наред и нищо лошо не може да ми се случи”.

Въпреки че повечето хора не достигат до подобни мании, напълно е възможно Иван или Мира да бъдат погълнати от положителни мисли, да изгубят реалната си преценка и да направят нещо, което обикновено не биха сторили.

 

  1. Положителното мислене може да служи като “извинителна бележка” за бездействие. В същото изследване Баншик достига до заключението, че много млади мъже на около 20 години използват положителното мислене като оправдание да не свършат нещо. Те казват: “Всичко е наред”, дори когато не е, и смятат, че като мислят по този начин, ще решат проблема. Наистина, мисленето е първопричината за обстоятелствата, които човек създава в живота си, но то не е единствения компонент. Често хората използват твърдението “Всичко е наред” като оправдание да се примиряват с неприятна работа, неподходящ партньор, лошо здраве и така избягват своята част от отговорността да направят нещо по въпроса.

 

Заглушаване на гласа на тревожността, който казва “Направи нещо”. Хората, които използват положителното мислене като защита, се опитват да не се чустват притеснени, тогава когато би трябвало да бъдат . Известна доза притеснение често е полезна, за да ни мотивира да предприемем действие в определена ситуация. Като прикриваме притеснението зад маската на веселото настроение, ние може да влошим ситуацията, защото отлагаме действието с всеки изминал ден.

 

  1. Положително или пожелателно. “Мисли положително и очаквай положителното”. Да, така е на теория. На практика обаче повечето хора, които се опитват да мислят положително, очакват съвсем различни неща. Всяка мисъл, която не е придружена с емоция и действие, се превръща от положителна в пожелателна. Резултатите най-често са излъгани очаквания, неосъществени планове и самообвинения.

 

  1. Вечният студент. Подтиквани от желанието да използваме собствените си сили и възможности, ние решаваме да учим нови неща. Една моя позната посещава три-четири семинара месечно и си купува все нови и нови книги за положителното мислене. Едва свързва двата края, но е експерт по всички въпроси за положителното мислене и енергията. Това е безкрайна тема и никога няма да научим всичко. Вечния студент по положително мислене никога не става професионалист.

 

За ползите от положителното мислене

И тъй като заглавието е „Ползите и вредите от положителното мислене“, ще засегна и няколко очевидни ползи, които този вид мислене ни дава. Списъкът може да бъде и много по-дълъг.

 

Как положителното мислене развива вашите способности

 

Може би най-важното преимущество на положителните мисли е, че те създават положителни емоции в нас. Или казано по-просто, от тях се чувстваме добре. Положителните емоции не ни влияят само по времето, в което ги изпитваме, а създават благоприятна среда. Те ни позволяват да изграждаме умения и да развиваме собствения си потенциал. Представете си дете, което тича навън, играе с приятелите си, развива умението си да се движи (физически способности), способността да играе с другите деца (комуникативни способности), разглежда с любопитсво света около себе си и експериментира (креативни способности). Детето се забавлява, а положителните емоции, коити изпитва, несъзнателно го програмират да усвоява умения, които са полезни и ценни във всекидневието. Тези умения са много по-трайни от емоцията, която ги е провокирала. Добрата основа дава възможност за надграждане, което години по-късно се проявява като отлично представяне в училище, изявени лидерски способностии лесна адаптация в социума. Усещането за щастие от играта отдавна е отминало, но уменията са останали. Детето е свободно да избира и да експериментира. Ако в ранните години се е чувствало свободно да играе и е било насърчавано от родителите си, със сигурност ще израстне като човек с добри физически и социални умения.

Имам приятелка, която преди време се премести да живее в България с малкия си син. Той беше невероятно дете – катереше се по дърветата сам, още докато беше на две. Когато пристигнаха в страната, той беше на около три години и естествено с майка му прекарваха доста време по площадките и градинките. Малко след това се видяхме и аз я попитах кое е било първото нещо, което е научила на български. Тя се засмя и каза: “Ще паднеш, ще паднеш!!! По цял ден слушам как бабите и майките го повтарят на децата си”. За ужас на всички нейният син продължи да се катери свободно по дърветата и приспособленията за игра.

Как тогава да използваме собственото си мислене за по-добри резултати?

Разграничете мисловната активност от активното мислене. Неможем да караме кола положително или отрицателно. Можем обаче, да усвоим умението да мислим активно. То е като да си поставиш цел, да станеш умел водач на “мисловно превозно средство”. Да се научиш къде са педалът за газта, спирачката, съединителят; да разбереш как се използва огледалото за обратно виждане на тази съвършена машина в собствената ти глава, наречена мислещо съзнание. Мислещото човешко съзнание има своите интелектуални мускули и когато ги тренираме, ставаме по-способни и свободни хора.

 

Това е и темата на книгата “Седем ключа към свободата”, която е плод на съвместните усилия на шестима автори от три континента и четири държави – България, САЩ, Мексико и Канада. Ментор на екипа и автор на предговора е самият Боб Проктър, един от световнопризнатите ментори в областта на човешкото развитие и познат в България с участието си във филма “Тайната”. Там ще получите

информация за инструментите на вашето мислещо съзнание, които ние наричаме интелектуални мускули на съзнанието.

 

В книгата ние не говорим за положителното или отрицателното мислене, а за свободното активно мислене. След като приложите концепциите в книгата, вие ще имате свободата да решите кое за вас е положително и кое е отрицателно. Това е и активното мислене – способноста да разделим фактите от илюзията и да изполваме онези от тях, които си хармонизират с нашите идеи.

Заповядайте на представянето на книгата

на 26 октомври 2015 година от 18.30

Ще имате възможност да разберете разликата между активното и пасивното мислене и как да обърнете своето в активно и творческо.

 

Please follow and like us:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *